Laat je niet beetnemen op datingsites

Laatst bijgewerkt: May 2017 | 20 reacties
comp-zon-hand-170_400_071.jpg

tips Uit een onderzoek van meerdere tientallen dating sites door het Onderzoeks- en Informatiecentrum voor Verbruikers (OIVO) uit 2010 bleek dat daarbij nogal wat bedenkelijke praktijken gebruikt worden en soms regelrecht bedrog of oplichterij, waarbij misbruik gemaakt wordt van de zwakheid, de ontreddering of de eenzaamheid van de consument om hem of haar te manipuleren.

Waarop letten bij inschrijven op een datingsite?
• Op de meeste datingsites kan u zich gratis inschrijven. Controleer in de algemene voorwaarden wat u wel en niet mag doen tijdens die gratis proefperiode en wanneer de proefperiode overgaat in een betalend abonnement.
Sommige datingsites hanteren onduidelijke tarieven of verbergen de werkelijke kosten in de “kleine lettertjes”. Sommige ontmoetingssites lijken op het eerste gezicht gratis, maar blijken betalend na een proefperiode van enkele dagen. Op andere websites lijkt het alsof u voor een redelijk bedrag lid kan worden gedurende zes maanden. Achteraf blijkt dat dit bedrag maandelijks betaald moet worden. Zo betaalt u dus zes keer meer dan verwacht.

• Als u in datingadvertentie ziet dat u moet betalen voor contact of een abonnement moet afsluiten, reageer er dan beter niet op. Voor u het weet zit u vast aan een sms-, telefoon- of internetabonnement. Pas op voor sms-dating, meestal betaalt u grof voor zowel de verstuurde als ontvangen sms'jes en komt u er moeilijk vanaf. En vaak sms't u niet met een leuke heer/dame, maar met een medewerker van een sms-dienst.

• Vraag voordat u zich inschrijft bij een datingbureau altijd hoeveel mensen er ingeschreven staan en hoeveel dates u mag verwachten. Kunnen ze daar geen antwoord op geven, wees dan op uw hoede.

• Voor u uw inschrijving bevestigt, moet u duidelijk geïnformeerd worden over het totaal te betalen bedrag, de duur van uw aansluiting, de inbegrepen diensten, enz. Indien u niet over deze informatie beschikt, dan schrijf u zich het best niet in.

• Voor alle op het internet gesloten overeenkomsten geldt een herroepingstermijn van 14 dagen wanneer u op een Belgische website surft en van 7 dagen wanneer u op een buitenlandse website surft. Binnen deze termijn mag u het contract opzeggen, zonder opgave van redenen en zonder kosten. Als u inschrijvingsgeld betaald hebt, dan moet de datingsite dit binnen de 30 dagen terugbetalen. Voorwaarde is wel dat u de dienst nog niet gebruikt hebt (bijvoorbeeld door contact op te nemen met een andere persoon op de site).
Sommige ontmoetingssites aanvaarden geen annulatie van de overeenkomst onder voorwendsel dat het invoeren van een paswoord op hun website beschouwd wordt als gebruik maken van hun diensten. Aarzel niet om een klacht in te dienen als u zo’n antwoord ontvangt. Het invoeren van uw paswoord, zonder gebruik te maken van hun diensten, beperkt het herroepingsrecht niet.

• Automatische verlenging. Als u het contract van bijvoorbeeld 6 maanden niet tijdig opzegt, dan wordt het bij de meeste datingsites stilzwijgend verlengd en wordt het lidgeld opnieuw aangerekend of via uw kredietkaart geïnd. Deze stilzwijgende verlenging moet duidelijk vermeld worden, minstens in de algemene voorwaarden, anders kan u ze betwisten. Belgische sites moeten ze ook vermelden op de inschrijvingsbevestiging.

• Bent u ingeschreven op een Belgische site, dan hebt u het recht om het contract op elk moment zonder kosten op te zeggen nadat het een eerste keer stilzwijgend verlengd werd. U moet wel een opzeggingstermijn van maximaal twee maanden in acht nemen.

• Controleer altijd of de site Belgisch (of minstens Europees) is. U bent beter beschermd op een site uit België of een andere lidstaat van de EU dan op een site buiten de EU.
Een site die eindigt op “.be” is niet noodzakelijk Belgisch. Het adres van de maatschappelijke zetel is doorslaggevend. Als u die informatie niet in de contactgegevens van de site vindt, zoek dan in de algemene voorwaarden. Staat er niets over vermeld, wees dan wantrouwig.

• Naargelang de betalingsmethode bent u minder of beter beschermd. Indien u betaalt met een kredietkaart en u bent het slachtoffer wordt van bedrog, dan kan u de betaling protesteren bij de uitgever van de kaart.
Betaalt u met een overschrijving, dan wordt enkel het vermelde bedrag van uw rekening genomen. Bij bedrog bent u het overgeschreven geld wel kwijt.
Wat u zeker moet vermijden is het overmaken van cash met systemen zoals Western Union. Deze zijn enkel geschikt voor het overmaken van geld aan familieleden of vrienden in het buitenland.

Waarop letten bij contacten met ‘dates’?
• Wees op hoede voor valse profielen. Iedereen kan een aantrekkelijk profiel met een valse, verleidelijke foto aanmaken. Jonge bloedmooie vrouwen die op een kalende vijftiger vallen... Besef dat dit niet evident is en wees op uw hoede.
Uit een recent onderzoek van de universiteit van Wisconsin-Madison bleek dat zo’n tachtig procent van de onderzochte profielen onwaarheden bevatte. Het vaakst werd er gelogen over het gewicht: vrouwen haalden er gemiddeld 3,8 kilo af, mannen 0,6 kilo. Twintig procent van de profielen bleek een onjuiste leeftijd te bevatten. En vijftig procent van de proefpersonen was niet eerlijk over zijn of haar lengte.

• Hoe meer mensen anderen willen misleiden, hoe minder vaak ze het woordje ‘ik’ gebruiken, zo blijkt uit het onderzoek.
• Meestal is de beschrijving van leugenaars veel korter.
• Leugenaars gebruikten vaak een trucje waarbij een verklaring wat omslachtiger werd geformuleerd. Wanneer ze wilden vermelden dat ze gelukkig waren, zeiden ze bijvoorbeeld eerder dat ze niet verdrietig waren.
• Mensen die een te mooie foto hadden, praatten minder over hun uiterlijk, maar hadden het liever over hun werk of andere grote prestaties.

• Indien uw nieuwe liefde maar 1 foto heeft, vraag dan om meerdere foto’s, en om foto’s waar hij of zij met meerdere mensen op te zien is. Let wel: dit is absoluut geen garantie dat de foto’s authentiek zijn.

• Geef nooit uw rekeningnummer, creditcardnummer of andere persoonlijke informatie door.

• Verbreek alle contacten zodra uw contactpersoon geld vraagt (om u te bezoeken, om medische of financiële redenen, …). Soms vraagt men niet om geld, maar is hij of zij zelf juist zeer rijk en wil je een groot bedrag schenken. Helaas is het eerst nodig een bedrag over te maken om de overboeking te regelen.

• Soms zijn mail/berichten niet eens voor u persoonlijk geschreven, maar standaard-berichten. Trek correspondentie waarvan u vermoedt dat deze niet persoonlijk is een door Google (copy/paste twee zinnen uit het bericht). Wellicht vind u in de zoekresultaten waarschuwingen voor scammers.

• Laat bij twijfel een vriend of vriendin eens naar uw correspondentie kijken. Een persoon die dicht bij u staat maar niet verblind is door liefde kan meestal goed beoordelen wat er aan de hand is. Over het algemeen geldt: als iets te mooi is om waar te zijn dan is dat het vaak ook.

Meer info
European Consumer Centre Belgium
www.eccbelgie.be


verschenen op : 30/04/2012 , bijgewerkt op 22/05/2017

20 reacties

Laat je niet beetnemen op datingsites

door patrick gillis, 11 December 2017 om 14:18

Op Chat.be is het allemaal zodanig fake dat het zelfs opvalt ! zo gaf ik adres, gsm , email ... heb foto gekopieerd en dan via internet gezocht ... is poolse die zelfs neptieten aangemeten kreeg ...

Laat je niet beetnemen op datingsites

door anoniem, 20 December 2016 om 09:32

Gefopt op vipmatch SMS dating De foto van de vrouw waarmee ik contact hadden kwam van een sex site. re-muis knop kopiëren en plakken in Google nieuw tablad zoeken op foto zo ben ik op de site gekomen. Naam van deze vrouw Veronique.

pas op met sms datingsites

door anoniem, 22 December 2015 om 18:19

hoe de site heet weet ik niet meer herriner mij aleen nog dat de persoon in kwestie ilona noemde pas dus op

pas op met sms datingsites

door anoniem, 22 December 2015 om 18:18

Dus aan alle eenzame mannen zoals ik zeg ik nu:doe het niet ook al zijn ze erg aantrekkelijk doe het niet je betaalt je blauw en breekt je eigen hart. het is één grote oplichterij en worden honderden euro mee verdiend

pas op met sms datingsites

door anoniem, 22 December 2015 om 18:17

wat ik tot op vandaag nog niet wist hierover is dat er online bedrijven bestaan die zogenaamde chat opperators in dienst nemen en betalen om die smsjes te sturen en te bantwoorden.

bekijk alle 20 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub