Hooikoorts: ook allergisch voor groenten en fruit?

Laatst bijgewerkt: april 2015 | 6 reacties | 30266 x gelezen

tips Ongeveer de helft van de mensen die een stuifmeelallergie hebben, zijn ook allergisch voor bepaalde fruit- of groentensoorten en noten. Men noemt dat een kruisallergie. Wanneer men een van deze voedingsmiddelen eet, krijgt men reacties in de mond, zoals gezwollen lippen en tong, jeuk in de mond en aan de huig, soms ook een loopneus en/of tranende ogen.

De belangrijkste kruisallergieën tussen pollen en voedingsmiddelen:

Ambrosia Appel, perzik
Alsem (bijvoet) Koriander, peterselie, selder, wortel,
Berk (en boompollen in het algemeen) Aardappel, abrikoos, amandel, appel, hazelnoot, kers, kiwi, meloen, paprika, peer, peterselie, perzik, pindanoot, pruim, selder, soja, tomaat, walnoot, wortel
Ficus Avocado, banaan, vijg
Graspollen Aardappel, ananas, appel, banaan, erwt, graansoorten, hazelnoot, lychee, paprika, peer, pinda, selder, soja, tomaat, wortel.

Sommige mensen met hooikoorts hebben alleen gedurende het pollenseizoen klachten na het eten van bepaalde voedingsmiddelen. Anderen hebben ook buiten dit seizoen klachten.
Als de groenten of het fruit bewerkt wordt, blijft de reactie meestal achterwege omdat het eiwit dat de allergische reactie veroorzaakt, gevoelig is voor hitte. Vandaar dat de meeste mensen wel appelmoes of hazelnootchoco verdragen.


verschenen op : 16/05/2015

6 reacties

Hooikoorts: ook allergisch voor groenten en fruit?

door anoniem, 16 mei 2015 om 21:59

ik ken mensen die allergische reacties kregen bij het eten van appelen en peren maar dit niet meer hadden na het eten van biologisch geteeld fruit. ooit al eens over nagedacht ?

Hooikoorts: ook allergisch voor groenten en fruit?

door anoniem, 16 mei 2015 om 10:48

Ik heb namelijk denk ik ook zoiets van deze? mijn keel zwelt op mijn tong wordt voos en dik en veel prikkelingen in de mond,soms zo hard dat dit ondraaglijk is.Heeft iemand dit ook voor en kun je daar iets tegen doen of is dat ook allergie!

hooikoorts

door Nicolas, 2 mei 2014 om 21:29

39 jaar leed ik aan een uitgesproken vorm van hooikoorts. Ik kon niet zonder mijn dagelijkse dosis antihistamines en Nasonax. Sinds dit jaar heb ik blijkbaar geen medicijnen meer nodig. Zelden gebruik ik wel nog een gewone neusspray om de neus vrij te maken als nodig. Het enige wat veranderd is in mijn leefwijze is het feit dat ik een 2-tal maanden geleden begonnen ben met de dagelijkse inname van Alka Greens sticks. Ik nam al een 6-tal maanden ook Alka-druppels en Alka-tabs. Een andere aangename nevenwerking is dat ook schilfervorming (roos) op zweterige plekken in het haar defenitief verdwenen lijkt.

Hooikoorts: ook allergisch voor groenten en fruit?

door anoniem, 26 maart 2013 om 14:00

Ik heb ook hooikoorts en kan niet tegen groenten zoals rode kool en groeten uit bokalenen tomaten,fruitsoorten van sitrusfruit en aardbeien. krijg ik er baasjes op de tong en tranende ogen lopende neus, roodheid niet leuk zeker als je op een feestjbent.

Hooikoorts: ook allergisch voor groenten en fruit?

door Luise, 1 juni 2012 om 08:45

Prima,Helder, dank voor de uitleg. Ik wil hmlaeael niet betogen dat het project onzinnig is, ik vraag ik me af- wat er zo innovatief aan is (dat lezers zien waar de redactie mee bezig is?). En:- had het ND dit dan niet zelf kunnen financieren?Ik bedoelde namelijk met meebetalen dat er geld van ons allemaal wordt besteed. Lijkt mij prima, als het echt nodig is om een sector naar een ander exploitatiemodel te helpen. Is in ieders belang.Ook nog over het Stimuleringsfonds en de innovatieregeling: beiden zijn in wezen prima. Ik vraag vooral naar de concrete besteding van het geld. Wordt er nou echt geefnnoveerd? En zo ja, kunnen uitgevers dat dan niet zelf financieren? Kleine vraag nog, als het mag: welk deel van de 365.000 euro gaat er naar NDmeedenken?

bekijk alle 6 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
gezondheid.be op Facebook

pub