Hooikoorts: ook allergisch voor groenten en fruit?

Laatst bijgewerkt: April 2015 | 8 reacties
vr-neus-verkoud-hooik-170_400_03.jpg

tips Ongeveer de helft van de mensen die een stuifmeelallergie hebben, zijn ook allergisch voor bepaalde fruit- of groentensoorten en noten. Men noemt dat een kruisallergie. Wanneer men een van deze voedingsmiddelen eet, krijgt men reacties in de mond, zoals gezwollen lippen en tong, jeuk in de mond en aan de huig, soms ook een loopneus en/of tranende ogen.

De belangrijkste kruisallergieën tussen pollen en voedingsmiddelen:

Ambrosia Appel, perzik
Alsem (bijvoet) Koriander, peterselie, selder, wortel,
Berk (en boompollen in het algemeen) Aardappel, abrikoos, amandel, appel, hazelnoot, kers, kiwi, meloen, paprika, peer, peterselie, perzik, pindanoot, pruim, selder, soja, tomaat, walnoot, wortel
Ficus Avocado, banaan, vijg
Graspollen Aardappel, ananas, appel, banaan, erwt, graansoorten, hazelnoot, lychee, paprika, peer, pinda, selder, soja, tomaat, wortel.

Sommige mensen met hooikoorts hebben alleen gedurende het pollenseizoen klachten na het eten van bepaalde voedingsmiddelen. Anderen hebben ook buiten dit seizoen klachten.
Als de groenten of het fruit bewerkt wordt, blijft de reactie meestal achterwege omdat het eiwit dat de allergische reactie veroorzaakt, gevoelig is voor hitte. Vandaar dat de meeste mensen wel appelmoes of hazelnootchoco verdragen.


verschenen op : 16/05/2015

8 reacties

Hooikoorts: ook allergisch voor groenten en fruit?

door anoniem, 28 December 2016 om 06:12

bestaat er medicatie tegen kruisallergie ? ik wil wel wat kilootjes kwijt maar kan de gezonde tussendoortjes er dus niet bijnemen zonder reacties te veroorzaken. Kunnen die reacties door een middle geblokeerd worden of verminderd?

Hooikoorts: ook allergisch voor groenten en fruit?

door anoniem, 16 May 2015 om 21:59

ik ken mensen die allergische reacties kregen bij het eten van appelen en peren maar dit niet meer hadden na het eten van biologisch geteeld fruit. ooit al eens over nagedacht ?

Hooikoorts: ook allergisch voor groenten en fruit?

door anoniem, 16 May 2015 om 10:48

Ik heb namelijk denk ik ook zoiets van deze? mijn keel zwelt op mijn tong wordt voos en dik en veel prikkelingen in de mond,soms zo hard dat dit ondraaglijk is.Heeft iemand dit ook voor en kun je daar iets tegen doen of is dat ook allergie!

hooikoorts

door Nicolas, 2 May 2014 om 21:29

39 jaar leed ik aan een uitgesproken vorm van hooikoorts. Ik kon niet zonder mijn dagelijkse dosis antihistamines en Nasonax. Sinds dit jaar heb ik blijkbaar geen medicijnen meer nodig. Zelden gebruik ik wel nog een gewone neusspray om de neus vrij te maken als nodig. Het enige wat veranderd is in mijn leefwijze is het feit dat ik een 2-tal maanden geleden begonnen ben met de dagelijkse inname van Alka Greens sticks. Ik nam al een 6-tal maanden ook Alka-druppels en Alka-tabs. Een andere aangename nevenwerking is dat ook schilfervorming (roos) op zweterige plekken in het haar defenitief verdwenen lijkt.

bekijk alle 8 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub