Helft van de Belgische surfers zoekt medische informatie op het net

nieuws GENT-20 juni 2002

Medische informatie wordt frequent geraadpleegd op het internet, zo blijkt uit een studie van het onderzoek- en advieskantoor InSites Consulting. Niet minder dan vijftig procent van de Belgische internetgebruikers ging al op zoek naar medische informatie op het web. Informatie rond chronische ziektes wordt het meest regelmatig opgezocht, in eerste instantie door mensen die zelf aan een chronische ziekte lijden of door de zogenaamde ‘care-givers’: zij die een chronisch zieke in hun onmiddellijke omgeving hebben. Volgens InSites Consulting is het wel opvallend dat surfers eerder op zoek gaan naar informatie rond een bepaalde ziekte dan naar informatie rond een bepaald geneesmiddel.

Arts geraadpleegd na online consultatie

Wanneer Belgische internauten op zoek gaan naar online medische informatie is dat in hoofdzaak om daarover met vrienden en familie te praten. Verder gebruikt ongeveer 40% van de surfers de informatie als ze op bezoek gaan bij hun huisarts. Maar uit de studie van InSites Consulting blijkt niet alleen dat de surfer zelf zijn dossierkennis op die manier verhoogt maar dat het internet ook wel aanzet tot een artsbezoek. Een op drie surfers maakte immers al eens een afspraak met hun arts na het online raadplegen van medische informatie. “Veel patiënten ervaren toch nog steeds drempels om een arts te bezoeken,” stelt Steven Van Belleghem van InSites Consulting,”het internet kan blijkbaar drempeloverbruggend werken en op basis van de online informatie mensen doen inzien dat het toch aan te raden is om met hun symptomen en kwalen naar een dokter te stappen.” De vrees dat het internet mensen aanzet tot zelfhulp en experimenteren lijkt volgens de studie van het Gentse bureau dus eerder ongegrond. De surfer is wel beter op de hoogte van zijn kwalen en bereid zijn doktersbezoek voor, maar ondanks die toegenomen mondigheid rekent hij toch nog op professionele hulp. De consequentie van deze bevindingen is uiteraard dat farmaceutische bedrijven de juiste drempelverlagende informatie en aanbevelingen dienen te brengen op hun websites. Opvallend in het onderzoek van InSites Consulting is dat een grote groep patiënten ook nog na het doktersbezoek verder op zoek gaat naar medische informatie via het net. “Deze vaststelling toont aan dat mensen graag nog even een ‘second opinion’ raadplegen na een doktersbezoek. Het internet dient dus niet enkel als een eerste bron van informatie maar ook als medium waarop de informatie die de dokter geeft verder uitgediept kan worden,” licht Steven Van Belleghem toe. “Iemand die met een ziektekwaal te maken heeft, is immers zeer betrokken bij alles wat met die ziekte te maken heeft. Hij is dan ook sterk geïnteresseerd in andere mensen die met hetzelfde te maken hebben om tips uit te wisselen, of gewoon om even gehoor te vinden. Dat gaat allemaal sneller en makkelijker via het internet. Daarnaast biedt het web uiteraard een oneindige bron aan allerlei informatie die nuttig zijn voor ziektelijders.”

Chronisch zieken maken meest gebruik van online platformen

Mensen die zelf aan een chronische ziekte lijden of iemand in de omgeving hebben die chronisch ziek is, zijn de meest intensieve gebruikers van online medische informatie. Een op vijf van de chronisch zieke surfers bezoekt frequent medische sites die in verband staan tot hun ziekte. De helft van de surfers vindt zo een medische webstek via een zoekmachine en 7% tikt de URL(het site-adres) rechtstreeks in. Het is opvallend in de InSites studie dat vooral medische portaalsites goed scoren bij het Belgische internetpubliek. De websites van farmaceutische bedrijven zelf, worden minder bezocht door de surfers. “Het is overduidelijk dat internauten vooral op zoek zijn naar informatie met betrekking tot een ziektebeeld en veel minder naar informatie rond specifieke geneesmiddelen,” zegt Steven Van Belleghem. Volgens InSites Consulting doet de farmaceutische industrie er dan ook goed aan om in plaats van hun bedrijfsnaam of medicijnmerken op het web te pushen informatieve en interactieve websites rond ziektebeelden op te bouwen.

Internet belangrijker informatiebron dan apotheker voor chronisch zieken

Mensen die aan een acute ziekte lijden, zullen veelal hun huisarts of apotheker raadplegen. Het internet komt bij deze acute ziektes pas op de vierde plaats als informatiebron. Bij chronische ziektes ligt dit volgens de studie van InSites Consulting enigszins anders. Patiënten nog steeds hun huisarts raadplegen voor informatie en ook een specialist, maar het is opvallend dat voor internetgebruikers het medium geldt als de derde belangrijkste informatiebron na de diverse dokters. De apotheker komt hier zelfs helemaal achteraan qua informatiebron. Op vlak van geloofwaardigheid komt het internet wel nog steeds na de klassieke offline bronnen zoals specialisten, artsen, apothekers en bijsluiters. “Niettegenstaande het internet heel frequent gebruikt wordt om medische informatie op te zoeken, blijkt de geloofwaardigheid van de informatie vaak nog vrij laag. Het opzoeken van informatie geldt dus vaak als ‘second opinion’ of om medische jargon waarmee patiënten nog om de oren gesmeten worden beter te begrijpen. Enkel door de medische sites gebruiksvriendelijker en toegankelijker te maken voor patiënten en de interactiviteit tussen patiënten of care-givers te stimuleren zal een gevoel van veiligheid en vertrouwen ontstaan bij de internetgebruikers,” concludeert Van Belleghem van InSites Consulting.

Meer informatie over InSites Consulting en onze studies op de site www.insites-consulting.com of telefonisch T. +32 (0)9 269 16 07


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram