print 10 reacties |413.139x gelezen

Urticaria of netelroos

Urticaria of netelroos zijn heftig jeukende kleine of grote bultjes en verhevenheden die overal op de huid kunnen voorkomen. Ze kunnen samensmelten tot grote ‘kwaddels’, vaak met een witte ring eromheen.Men noemt ze soms ook 'galbulten'. Dikwijls jeuken ze of geven ze een prikkelend of brandend gevoel zoals bij aanraking van netels. Ook het uitzicht van de uitslag doet denken aan de resultaten van aanraking met netels, wat de nederlandstalige naam 'netelroos' verklaart.
De bultjes ontwikkelen zich zeer snel (vaak binnen 30 minuten) maar verdwijnen weer even snel. Soms duurt het een paar uur of zelfs een dag of een nacht duren voor ze helemaal verdwijnen. In uitzonderijke gevallen kunnen ze enkele dagen tot zelfs weken aanhouden.

Acute urticaria
Urticaria die plotseling beginnen en waarvan de aanvallen na 6 weken spontaan verdwenen zijn. Meestal kan de oorzaak van deze netelkoorts achterhaald worden. Het kan gaan om bv. koude, een bepaald voedings- of geneesmiddel, een insectensteek, enz.

Chronische urticaria
Urticaria die langer dan 6 weken bestaan. De preciese oorzaak is dikwijls moeilijk vast te stellen.

Meestal is het eerder een vervelende en irriterende dan een gevaarlijke kwaal. Maar in sommige gevallen, bv. wanneer de slijmvliezen in de mond zwellen, kan dringende medische verzorging nodig zijn.

Urticaria is een vaak voorkomende huidaandoening. Zowat 20% van de bevolking wordt er ooit wel eens mee geconfronteerd.

Hoe ontstaan urticaria?

Netelroos wordt veroorzaakt doordat bloedplasma uit de kleine bloedvaatjes in de huid lekt onder invloed van histamine. Histamine is een chemische stof die opgeslagen zit in de zg. 'mestcellen' in de huid. Overal in de huid liggen mestcellen. Die spelen een rol in ons afweermechanisme en veroorzaken sterk vereenvoudigd in feite een soort ontsteking. Bij urticaria en bij allergische reacties laten die mestcellen histamine vrij alhoewel dat helemaal niet nodig is.
In sommige gevallen kunnen urticaria ook worden uitgelokt door externe histamine die via de voeding (bv. aardbeien, chocolade, bier…) wordt opgenomen of door bepaalde fysieke prikkels (warmte, koude...)

Er bestaan dus meerdere oorzaken die urticaria kunnen uitlokken. Vaak is het onmogelijk om de preciese oorzaak te achterhalen.

Mogelijke oorzaken

Geneesmiddelen. Sommige geneesmiddelen zoals antibiotica, kalmeermiddelen, plasmiddelen, anti-zuurmiddelen, pijnstillers (aspirine), ontstekingsremmers, oogdruppels, enz. kunnen urticaria uitlokken.

Infecties door bacterieën, gisten (Candida), virussen (hepatitis B, Pfeiffer) of parasieten.

Insectenbeten zoals vlooien en muggen, contact met kwallen...

Voeding: vooral middelen die berucht zijn als allergieveroorzaker zoals vis, garnalen, ei, noten, selder, tomaten, melk, aardbeien, enz. De reactie treedt meestal zeer snel op (enkele minuten tot hoogstens twee uur na de consumptie van het voedingsmiddel)

Ziekten: griep, auto-immuunziekten (lupus erythematosus, rheumatoide arthritis), leukemie en ziekte van Hodgkin, contactallergie...

Fysische prikkels: Urticaria kunnen een gevolg zijn van bepaalde fysieke prikkels: koude, zon, sport...
Koude-urticaria is de meest voorkomende vorm. De huid vertoont de urticaria na blootstelling aan kou. Een test die de arts kan uitvoeren om koude urticaria vast te stellen is de ijsblokjes-proef. Hierbij wordt gedurende een bepaalde tijd een ijsblokje tegen de huid gehouden. Mensen die een koude-urticaria hebben dienen voorzichtig te zijn met zwemmen in koud of lauw water. Ze kunnen in deze situaties zelfs het bewustzijn verliezen.

Druk (Dermatografische urticaria): Bij deze vorm ontstaan bij druk of wrijven op de huid jeukende bobbels precies op de plek waar gewreven is. Deze verdwijnen vrij snel, binnen enkele minuten tot maximaal enkele uren. Het verschijnsel van urticaria na het krassen over de huid waarbij ook enige druk wordt uitgeoefend wordt dermografisme genoemd. Dit komt in meer of mindere mate bij ongeveer 3 tot 5% van de bevolking voor.

Behandeling

• Indien een duidelijke oorzaak van de urticaria wordt gevonden, moet de oorzaak natuurlijk worden weggenomen of moeten de omstandigheden waarin de urticaria optreden (bv. koude) worden vermeden. Wanneer de urticaria worden veroorzaakt door geneesmiddelen moet uiteraard met de arts overlegd worden of daarmee kan gestopt worden, dan wel of misschien een andere medicatie kan worden voorgeschreven.
• Antihistaminica. Antihistaminica zijn geneesmiddelen die het effect van de histamine afremmen. De nieuwe generatie antihistaminica die ook worden gebruikt bij bv. hooikoorts, worden meestal goed verdragen, maar kunnen wel slapeloosheid opwekken. Alleen te gebruiken op advies van uw arts.
• Bij ernstige urticaria kan de arts een injectie met adrenaline toedienen.

zie ook artikel : Omgaan met jeuk (pruritus)

Evolutie

In de meeste gevallen is de huidreactie van korte duur en verdwijnt ze van zelf.
In het geval van chronische urticaria is het niet mogelijk een voorspelling van de duur van de urticaria te doen. In extreme gevallen kunnen chronische urticaria een jaar of langer duren. In deze gevallen is meer uitgebreid onderzoek naar de oorzaak aan te raden.

verschenen op : 20-06-2002   |  bijgewerkt op : 13-09-2013

 

Meer over:   huidziekten     allergie     voedselsallergie    

Vind je deze informatie nuttig? Deel deze dan nu:
print 10 reacties |413.139x gelezen

Reacties

Wat mij gered heeft !

door Els , 14 april 2014 om 07:41

Dan wil ik heel erg graag weten wat u heeft gekregen tegen netelroos, want ik loop tegen de muren op Alvast bedankt ! mvg Els ...

lees verder »

netelroos

door kwisthout anita , 03 april 2014 om 22:15

graag de gegevens van de dermatoloog die u geholpen heeft ...

lees verder »

Wat mij gered heeft !

door Luc , 26 maart 2014 om 08:42

Ik sukkel ook al een paar weken met netelroos. Graag info over je 5de dermatoloog. ...

lees verder »

netelroos of niet?

door anoniem , 16 maart 2014 om 22:58

Nog iemand wakker die mij wat kan gerust stellen? Ik heb sinds kort last van kleine witte jeukende bultjes vooral op mijn zijde en buik, rug en nek en armen, h ...

lees verder »

Wat mij gered heeft !

door Julie , 11 maart 2014 om 20:51

Hallo, Ik sukkel ondertussen ook al anderhalf jaar met netelroos. Heb al veel medicijnen genomen maar niets blijkt te helpen. Graag zou ik willen weten wat j ...

lees verder »

Netelroos

door Karine borms , 16 februari 2014 om 12:17

Mijn man heeft sinds december netelroos opgelopen in Thailand na een reeks onderzoeken is er in feite niks uitgekomen hij neemt nu 4 rupatall en medrol dat is c ...

lees verder »

Wat mij gered heeft !

door I , 26 januari 2014 om 11:23

Hallo, Ik heb dit nog niet al te lang (in vergelijking met wat ik hier allemaal lees), maar het werkt wel serieus op m'n zenuwen. Bij mij komt het door de ...

lees verder »

Reageer op dit artikel

email:
naam:
verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
onderwerp:
bericht: tekens over.
terug naar begin artikel »
pub
pub
pub