Contactallergie voor rubber

Laatst bijgewerkt: September 2015 | 3 reacties

dossier Als u na contact met rubber een jeukende, rode huiduitslag krijgt, dan lijdt u misschien aan een contactallergie of een allergisch contacteczeem.
Het is niet zozeer het rubber dat het probleem is maar wel de chemische stoffen die aan rubber worden toegevoegd om het te kunnen verwerken.
Voor alle duidelijkheid: een contactallergie voor rubber heeft niets te maken met een latexallergie.

rubber-boom-170_400_01.jpg
Rubber wordt als sap gewonnen uit de bast van de rubberboom, maar kan ook kunstmatig gemaakt worden uit aardolie (zoals neopreen, latex, SB-rubber).
Om rubber elastisch en voldoende stevig te maken voor toepassing in bijvoorbeeld autobanden, handvaten, elastiek en dergelijke, worden er een aantal chemische stoffen aan toegevoegd. Het kan gaan om zwavelhoudende verbindingen en 'rubberversnellers' die het vulkanisatieproces versnellen, anti-oxidantia en anti-ozon-verbindingen die worden toegevoegd om veroudering en uitdroging van rubber tegen te gaan, vulmiddelen (roet en olie), kleur- en geurstoffen, enz.

Wanneer u aan een contactallergie voor rubber lijdt, dan bent u allergisch voor één of meer van deze chemische stoffen. Rubbertoevoegingen zitten in vrijwel alle rubberproducten, zowel in natuurlijk als synthetisch rubber. Deze stoffen blijven in lage concentratie in rubberen voorwerpen aanwezig en kunnen hieruit vrijkomen, de huid binnendringen en allergische reacties veroorzaken.
Het is mogelijk dat u van sommige rubberproducten wel eczeem krijgt en van andere niet. Dit kan komen doordat de rubbertoevoeging waarvoor u allergisch bent in bepaalde producten van rubber ontbreekt, of er minder gemakkelijk uit vrijkomt.

Risicogroepen

Dit soort allergie komt vooral voor bij mensen die beroepshalve vaak in contact komen met rubberproducten zoals werknemers in de rubberindustrie, monteurs in autoreparatiebedrijven (autobanden), veehouders (slangen van de melkmachine), medisch personeel (handschoenen) en postbodes (elastiekjes). Maar ook buiten het professioneel circuit zijn er heel wat mensen met een rubberallergie.

Een contactallergie voor rubber is niet hetzelfde als een latexallergie

Een contactallergie of een allergisch contacteczeem voor rubber is een zogenaamd type IV-allergie. Het duurt meestal enkele uren tot zelfs dagen voor er een reactie optreedt. Deze reacties blijven meestal beperkt tot de huid die in contact is gekomen met het rubber en zijn op zich niet gevaarlijk. Rubberallergie wordt veroorzaakt door toevoegsels aan het rubber en kan zowel bij natuurrubber (latex) als kunstrubber optreden.

Een latexallergie daarentegen is een type I-allergie waarbij IgE-antistoffen tegen latexeiwitten gevormd worden. Bij contact met latex treden onmiddellijk - dit is binnen enkele minuten - symptomen op, die zich niet noodzakelijk beperken tot de contactplaats. Naast jeukende uitslag die zich over het ganse lichaam kan verspreiden, kunnen ook galbulten en zwellingen optreden, soms zelfs ademnood, buikkrampen en braken. In het ernstigste geval kan men zelfs bewusteloos raken of in shock komen (anafylactische shock). Een echte latexallergie is minder frequent dan een rubberallergie, maar is dus potentieel veel ernstiger.

zie ook artikel : Latexallergie

Symptomen

contactallergie-rubber-hand-170_400_01.JPG
Allergisch contacteczeem door rubber uit zich meestal als een jeukende rode, soms schilferende huiduitslag. Soms zijn er ook pukkels en blaasjes te zien.

Meestal blijft het eczeem beperkt tot de contactplaats.
Handeczeem treedt op bij mensen die vaak met rubber in contact komen, zoals autobanden, elastiekjes, enz. Bij een allergie door rubberen handschoenen zit het eczeem vaak op de handruggen en de polsen. Terwijl eczeem door een handgreep of versnellingspook soms beperkt blijft tot de handpalm.
Eczeem aan de voeten kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van rubber in de binnenzool of in de zachte binnenbekleding van (sport)schoenen.
Eczeem aan de onderbenen kan veroorzaakt worden door laarzen of door het elastiek in (steun)kousen.
Elastiek in ondergoed kan klachten geven in de liezen, taille en onder de beha.
Jeuk en zwelling van de penis bij mannen kan wijzen op een allergie voor bestanddelen van een condoom.

Wat kan u zelf doen?

Indien is vastgesteld dat u aan een contactallergie voor rubber lijdt, moet u zoveel mogelijk contact met rubberproducten vermijden. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan omdat zoveel alledaagse produkten rubber(toevoegingen) bevatten. In onze dagelijkse omgeving is contact met rubber nauwelijks te vermijden, zo komt rubber voor in elastiekjes, vlakgom en keukenhandschoen, (sport)schoenen, in onderdelen van fiets en auto en in de leuning van een roltrap.

• Heeft u eczeem aan de voeten door rubber in de binnenzool of -bekleding van de schoen, dan moet u schoenen met leren of kunststof binnenwerk gaan dragen.
• Bij allergie voor handschoenen van rubber zijn herbruikbare vinyl-handschoenen of éénmalig gebruikte nitryl-handschoenen een alternatief.
• Ook voor condooms, fopspenen enz. bestaan er alternatieven zonder rubber, bv. condooms in polyurethaan
• Gereedschapshandgrepen en sturen van rubber kunnen worden vervangen door plastic.
• Bij eczeem op de plaatsen van elastiek in het ondergoed, kan ondergoed waarin polyurethaan (Lycra) is verwerkt, soms uitkomst bieden.
• Indien u beroepshalve veel aan rubber wordt blootgesteld (industrie, automonteurs…) kan een ander werk nodig zijn.

Voorbeelden van rubberproducten waarvoor u allergisch kunt zijn

Kleding
Badmuts, badschoentjes
Hoedband
BH
Rubber laarzen
Schoenen: teenstukken, buitenzolen, inlegzolen
Bandelastiek, bretels
Stretch kleding
regenjassen
badpakken
Elastiek in (onder)kleding

In huis
Elastiekjes
Schuimrubber matras
Kussenvulling
Antislip kleedje onder karpet
Tapijten met rubber basis
Handschoenen
Elektrisch snoer
Handvaten aan gereedschap
Schrijftafelonderlegger
Koptelefoon
Sluitringen van weckflessen en snelkookpan
Slangen en buizen (gas, vloeistof, afzuiging, pomp)
Deegschrapper
Kleefmiddelen
Potloodgom

Verzorgingsprodukten
Wimper kruller
krulspelden
Spons
Tandenborstel

Gezondheidsartikelen
Borstprothese
Katheter
Handschoen
Condoom
Pessarium, Diafragma
Hechtpleister
Warmwaterkruik
(Fop)speen
Gehoorapparaat

Vrije tijd, hobby & sport
Bal, ballon
Duikkleding, duikmaskers
Surfpakken
Handvat tennisracket
Opblaaskano
Luchtbed
Rubber voetpomp
Rubber ringen om tent vast te zetten
Snelbinders
Fiets- en autobanden
Stuur, versnellingspook
Handvaten van fietsen

Professioneel
Gasmaskers, Veiligheidsbril
Rubber handschoenen en werkschoenen
Hogedruk slangen
Stethoscoop
Melkmachineonderdelen

Diverse
Roltrapleuningen
Vernissen (er zit geen rubber of hulpstoffen in zogenaamde Latex muurverven)

Irritatie-eczeem door rubber

Veel mensen hebben huidproblemen bij het dragen van rubberhandschoenen. Soms berust dit niet op een echte allergie, maar wel op een mechanische irritatie. Door het zweten van de handen ten gevolge van het afsluitend effect van de handschoenen en het schurend effect van het poeder ontstaat irritatie-eczeem ("irritant contact dermatitis"). Dit eczeem is niet te onderscheiden van allergisch contacteczeem, maar men kan geen allergie aantonen met bijkomende huidtests.


verschenen op : 01/02/2015 , bijgewerkt op 26/09/2015

3 reacties

Contactallergie voor rubber

door Jazlynn, 5 November 2016 om 11:18

This forum needed shnikag up and you've just done that. Great post!

allergie voor rubber of latex

door kerkhofs michel, 26 February 2015 om 20:07

geachte ik heb me een gps voor te fietsen gekocht met een hartslag meter erbij dit zit samen in een pakket.nu mijn probleem telkens als ik de hartslagriem om doe om te fietsen en ik heb de rit beeindigd heb ik rode uitslag op mijn borst waar ik deze riem moet dragen deze riem is van elastiek vroeger had ik er een van rubber hier had ik dit probleem niet . nu mijn vraag is er zalf of iets om te smeren om dit probleemte verhelpen dat ik de hartslagmeter kan gebruiken met de gps laat me iets weten via deze weg dank u

Contactallergie voor rubber

door anoniem, 10 December 2013 om 11:52

Ben allergisch voor rubber, zoek nu merk/ verkoopadressen voor g Rubber rijen lingerie, schoenen e.d. Kunt u mij daaraan helpen, bij voorbaat dank

bekijk alle 3 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub