Kolieken bij de baby

Laatst bijgewerkt: November 2015 | 5 reacties
In dit artikel
Kolieken bij de baby

dossier Het hevig of langdurig schreien van baby's gedurende de eerste levensmaanden wordt heel vaak verkeerdelijk toegeschreven aan 'krampjes' en dit zelfs vanaf de eerste dag na de geboorte. Het is steeds belangrijk om de mogelijke oorzaak van langdurig schreien te achterhalen. Pas wanneer een baby huilt zonder honger, te warm of te koud of pijn te hebben kunnen we vermoeden dat kolieken de mogelijke oorzaak zijn.

baby-pasgeb-1-huilen-170-400_09.jpg
Wat kolieken eigenlijk zijn is niet goed geweten maar het lijkt dat de baby behoefte heeft aan vertroeteling en knuffels alvorens in slaap te vallen. Belangrijk is het feit dat kolieken niet worden veroorzaakt door buikpijn, het optrekken van de beentjes en het plooien van de armpjes is een houding die elke hevig huilende baby aanneemt. De prognose is goed en meestal verdwijnen kolieken rond de leeftijd van 3 maanden.

Tips bij huilen

• De baby troosten en wiegen als hij huilt : de ritmische activiteit door het wiegen helpt een baby om te ontspannen en uiteindelijk in slaap te vallen. De grote schrik die er bij ouders bestaat is : we gaan ons kind verwennen. Maar voor de leeftijd van 3 tot 4 maanden kan men een baby echt niet verwennen, baby's hebben er behoefte aan om geknuffeld en gewiegd te worden. De baby moet echter niet steeds op de arm gewiegd worden, hij mag ook in een schommelwieg of in een draagzak op de buik, eveneens kan rondgereden worden met de kinderwagen. Een andere rustgevende tip is het geven van een badje of ook het toepassen van babymassage.
• De baby zichzelf in slaap laten schreien is een tip als je ziet dat echt niets helpt en je weet dat baby geen honger heeft, niet ziek is, geen vuile luier heeft en je reeds geprobeerd hebt om hem te troosten. Laat de baby gerust een kwartiertje schreien in zijn wiegje en probeer hem indien nodig daarna nogmaals te troosten.
• Om latere slaapproblemen te voorkomen is het belangrijk om de baby niet voortdurend te pakken. Wanneer een baby telkenmale opnieuw in slaap wordt gewiegd dan zal dit leiden tot een onmisbaar iets bij zijn inslaapproces. Daarom is het best om de baby in de wieg te leggen als je ziet dat hij moe wordt. Op die manier leert hij alleen in slaap te vallen. Het is belangrijk om het advies voor kolieken niet te overinterpreteren want kolieken kan je niet voorkomen, secundaire slaapproblemen wel.
• Om het dag-nachtritme aan te leren is het aan te raden om overdag regelmatig met je baby bezig te zijn. Op die manier wordt voorkomen dat een baby overdag te veel slaapt.
• Een van de redenen waarom een baby schreit is vanzelfsprekend honger. Men mag zich hier echter niet blind op staren : schreien mag niet steeds geassocieerd worden met honger. De maaglediging neemt ongeveer twee uren in beslag, dus is dit wel het minimum als tijdspanne tussen twee voedingen. Wanneer een baby overdag te veel voeding krijgt zal deze behoefte zich ook doorzetten 's nachts. Bij borstvoeding ligt het wel enigszins anders : soms kan het wel nodig zijn om de baby frequent te voeden tot zolang de borstvoeding goed op gang is.

zie ook artikel : 11 vragen rond flesvoeding

zie ook artikel : Borstvoeding

• Zorg als ouders (vooral als moeder) voor voldoende rust. Als de baby overdag slaapt is het zeker aangeraden om zelf ook een dutje te doen. Huilbaby's zijn heel vermoeiend, dus is het belangrijk om zelf aan voldoende rust toe te komen. Schakel ook eens een babysit in zodat je eens kan gaan wandelen, winkelen of als koppel eens gezellig kan gaan eten of een filmpje meepikken.
• Opgepast met de zogenaamde wondermiddeltjes in de vorm van poedertjes en druppeltjes. Deze bevatten namelijk soms fenobarbital wat gevaarlijk is voor baby's of anticholinergica die de darmactiviteit vertragen en verstopping veroorzaken. De combinatie van beide is zeker gevaarlijk.

Tips bij slaapproblemen:

baby-huilt.jpg
Pasgeborenen
• De baby wordt best in de wieg gelegd als hij moe is maar nog niet slaapt. Dit is heel belangrijk als eerste maatregel omdat de laatste herinnering van de baby voor hij in slaap valt de herinnering aan de wieg is en niet aan een persoon, een fles of borst.
De baby moet immers leren om zichzelf in slaap te brengen. Meestal valt een baby na een kwartiertje onrustig zijn vanzelf in slaap. Als hij schreit mag hij gerust wat gewiegd worden maar het is belangrijk om hem terug te leggen voor hij in slaap valt. Dit is een maatregel die niet alleen voor overdag, maar ook voor s nachts geldt. Het is normaal dat een baby ook 's nachts wakker wordt : laat hem zichzelf weer in slaap krijgen en help hem niet waar het niet nodig is.
• Tracht overdag toch minstens 3 uur met de baby bezig te zijn als hij niet slaapt en niet aan het schreien is.
• Overdag mag je de baby gerust na 3 uren slaap wakker maken : speel ermee of geef zijn voeding indien nodig. Op die manier leer je een baby 's nachts een langere slaapduur aan.
• De intervallen tussen de voedingen overdag mogen niet korter zijn dan 2 uren anders zal de baby frequenter behoefte krijgen aan kleine hoeveelheden voeding. Zorg ervoor dat de fles niet als troostbrenger wordt gezien. Bij borstvoeding kan de baby soms wel tijdelijk meerdere voedingen vragen, maar dit is dan ook tijdelijk.
• Wanneer de baby 's nachts moet gevoed worden doe je dit kort en goed : hou het stil,steek geen groot licht aan, wieg de baby niet te veel. Op die manier wordt de nachtvoeding een oninteressante bezigheid.
• Geef de laatste voeding bij het slapen gaan. Probeer de baby de laatste 2 uur voor het slapen gaan wakker te houden.

Baby is twee maanden oud
Dit is het moment om de nachtvoeding trachten uit te schakelen : wanneer de baby 's nachts huilt probeer hem dan te troosten. Lukt het niet dan kan er toch voeding gegeven worden, maar tracht de hoeveelheid te verminderen ; bij borstvoeding de voedingsduur wat verkorten.

baby-huilt-zw-w.jpg
Baby is vier maanden oud
• Op dit moment is nachtvoeding eigenlijk overbodig. De laatste voeding wordt best zo laat mogelijk gegeven en bij schreien 's nachts is troosten de boodschap. In de flesjes kan vanaf nu meel toegevoegd worden.
• Nachtelijke contacten worden best kort en saai gehouden. Het is normaal dat kinderen op deze leeftijd een paar keer wakker worden : ze moeten nu echt leren om zelf weer in slaap te vallen. Hetgeen je wel kan doen is stilletjes gaan zien, eventueel wat troostende woordjes inspreken maar zeker niet te lang in de kamer blijven. Blijft het schreien aanhouden ga dan na een kwartiertje nogmaals kijken maar neem het kind niet uit zijn bedje en blijf vooral niet in de kamer tot hij opnieuw in slaap valt. Probeer ziekte uit te sluiten.

Baby is 6 maanden oud
• Geef je baby een knuffel die mee kan naar bed. Op deze leeftijd is scheidingsangst een veel voorkomend fenomeen. Deze knuffel kan troost brengen. Bepaalde kinderen hebben liever een lakentje of een doekje om steeds bij zich te hebben.
• De deur van de kamer mag gerust open gelaten worden als het kind angstig is. Dit biedt de zekerheid dat de ouders ergens in de buurt zijn.
• Extra knuffels overdag zijn op deze leeftijd heel belangrijk.
• Bij schreien s nachts geldt ook nu nog steeds dat het kind niet uit zn bedje mag genomen worden : spreek troostende woorden en blijf even in de kamer tot de baby rustig wordt.Is het kind rechtop gaan zitten in zn bedje, leg het dan niet neer, hij kan dit zelf wel.

Het eenjarige kind
Vanaf deze leeftijd zijn vaste slaaprituelen heel belangrijk daar kinderen behoefte hebben aan een vertrouwde routine. Dit is niet alleen een taak van de moeder maar ook
van de vader zodat het kind niet steeds door dezelfde persoon in bed gestopt moet worden.
• Eenmaal in bed blijft in bed. Protesten of zelfs driftbuien moeten kort en goed aangepakt worden zodat het kind leert wat bedtijd is.
• Angstige kinderen zorgen voor een extra probleem. Angst mag niet genegeerd worden,het is belangrijk om hier zo snel mogelijk een oorzaak voor te vinden (vb. een nieuwe omgeving). Straf angst zeker nooit af, dit maakt het alleen maar erger.
• De hoeveelheid slaap van een kind op deze leeftijd is zeer individueel. De beste manier om te weten of je eigen kind genoeg slaapt is de vaststelling dat het overdag niet steeds moe is. Overdag slaapt een kind op deze leeftijd best niet langer dan 2 uur.

zie ook artikel : Slaapproblemen bij kinderen


verschenen op : 13/06/2002 , bijgewerkt op 01/11/2015

5 reacties

Kolieken bij de baby

door anoniem, 8 January 2014 om 09:29

Vaak is het ontwikkelen van het darmstelsel het probleem. Met een windi cathether is het vaak goed en snel te verminderen/verhelpen.

huilbaby

door nathalie, 24 July 2007 om 18:25

Ik wilde graag weten of dit met de gewone voeding en hypoallergeen ook het geval kan zijn? Ik ben nu al een paar keer van voeding veranderd.

huilbaby's en kolieken

door esmeralda behiels, 18 August 2006 om 17:39

Mijn jongste, ondertussen 7 jaar, kreeg na een +- 1 maand hevige krijs/huilbuien die 2 dagen en 2 nachten duurden. Na een 3 à 4 tal huilperiodes had ik door dat deze aanvallen begonnen 76 uur na opening van het pak babyvoeding (Nutrilon Pepti- 2x450gr). Mijn 3 kinderen hebben allemaal Nutrilon Pepti gedronken omdat ik als baby ook geen flesvoeding verdroeg ("cottage cheese" braken en "spinazie" kakken volgens mijn moeder). Dus gooide ik de rest van de verpakking babyvoeding in de vuilbak en begon een nieuw pak, aangezien de huilbuien stopten zo gauw het oude pak leeg was en een nieuwe verpakking geopend werd. Bij Kind & Gezin in Leuven reageerden ze ongelovig, tot dat de K&G verpleegkundige die reeds vanaf het 1ste kind aan huis kwam terug was van vakantie; zij kende mij en geloofde mij. Ook de kinderarts en K&G dokter namen mij au serieux, zelfs de vertegenwoordigster van Nutricia is aan de deur geweest. Ik heb dus enige maanden (tot aan de fruitpap op 3 maand) na 3 dagen de resterende voeding in de geopende verpakking in de vuilbak gekieperd en een nieuwe verpakking geopend. Geen huilbaby meer. Of Nutricia of K&G hier iets uit geleerd hebben weet ik niet, maar ik ben blij dat ik uiteindelijk een reden gevonden heb om anderen op de hoogte te brengen van mijn ervaringen.

Manuele therapie bij huilbaby

door anoniem, 30 June 2005 om 09:16

Wat jammer dat er niet genoemd staat dat een groot aantal huilbaby's leidt aan het zgn. Kiss-syndroom: Sinds korte tijd is in de manuele therapie de behandeling van het kiss-syndroom mogelijk.Bij huilbaby’s wordt regelmatig vastgesteld dat een verkeerde stand van de eerste nekwervel de problemen veroorzaakt. Voor meer informatie kunt u tevens terecht bij de website van de Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie, de NVMT http://www.kiss-kinderen.nl/ en http://www.vermin.nl/manu.htm Ik weet niet of er ook Belgische sites zijn hierover, maar zoeken naar een goede manuele therapeut kan de moeite voor U en uw kind zeker lonen!(desnoods over de grens, ook in Duitsland is veel ervaring hiermee!) Greteje

onzin!!!!

door Rebecca, 29 June 2005 om 20:55

tsjongejonge, wat ongelofelijk is dit zeg! Ik dacht dat iedereen ondertussen wel wist dat bovenstaande stuk zwaar achterhaald is. Wat kindonvriendelijk!!. Ik wil aan iedereen meegeven geniet van je kind en handel uit liefde en niet uit angst!. Er mag gemaild worden voor kindvriendelijke informatie omtrent dit onderwerp.

bekijk alle 5 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub