Correct gebruik van tampons is belangrijk voor je gezondheid

dossier

Een correct gebruik van tampons is belangrijk voor een goed gevoel, maar ook voor je gezondheid. Zo'n klein katoenen propje kan voor heel wat ellende zorgen. Een verkeerde aanpak kan zelfs schadelijk zijn!

Dit zijn 12 vuistregels die elke menstruerende vrouw elke maand in gedachten moet houden:

Was je handen voor en na het inbrengen van de tampon

De meeste vrouwen wassen hun handen na het inbrengen van een tampon, maar het is verstandig om ook ervoor de handen te reinigen. Een vagina is geen steriele ruimte, daar huist wel één en ander, maar dat betekent niet dat je ze moet opzadelen met extra bacteriën via de tampon! Pak je de tampon vast met handen die besmet zijn, die bijvoorbeeld bacteriën dragen afkomstig van de deurklink, de wc-bril ... dan bestaat de kans dat die bacteriën zich ook op de tampon gaan nestelen.

Breng de tampon voldoende diep in

Je voelt het meteen als de tampon niet diep genoeg zit, want dat geeft een zeer onbehaaglijk gevoel. Het kan ook irritaties veroorzaken. Als de tampon daarentegen in de juiste positie en op de juiste locatie zit, voel je hem helemaal niet. Dan bevindt hij zich in het midden van de vagina en daar zijn relatief weinig gevoelszenuwen. Je vagina en de spieren van je bekkenbodem houden de tampon op zijn plaats.
Je moet zeker niet bang zijn dat je de tampon misschien te diep inbrengt waardoor hij in je lichaam ‘verdwijnt’. Dat is onmogelijk want de opening van de baarmoeder is te klein om hem door te laten.

Gebruik verschillende soorten tampons: van mini tot super

123-menstruatie-tampons-06-16.jpg
Tampons bestaan in verschillende maten die elk een ander absorptievermogen hebben. Gebruik de grootste - ultraplus of superplus - enkel bij hevig bloedverlies en schakel meteen terug over naar de kleinere modellen - normaal of mini - wanneer de menstruatie op zijn einde loopt of wanneer er minder bloedverlies is. Hoewel de kans klein is, kan een tampon immers het toxische shock syndroom (TSS) veroorzaken. Dat is gelukkig een zeer zeldzame ziekte. Het is een besmetting die zeer ernstige complicaties kan hebben en zelfs levensbedreigend kan zijn. Een superabsorberende tampon die lang inblijft, houdt vermoedelijk een groter risico op TSS in dan een kleinere. Hij zou zorgen voor een ophoping van het vaginaal vocht waardoor de tampon stilaan een broedplaats wordt voor bepaalde bacteriën. Tienermeisjes en vrouwen onder de 30 lopen mogelijk meer risico dan oudere vrouwen. Daarom ook laat je tampongebruik beter al achterwege vanaf dag één na de maandstonden. Kleine ongelukjes kan je perfect opvangen met inlegkruisjes.

Lees ook: Zijn tampons gevaarlijk?

Vervang de tampon een paar keer per dag

Zelfs al heb je maar weinig bloedverlies, het is belangrijk om de tampon om de 3 à 4 uur te vervangen. Hij mag maximum 8 uur (s’ nachts bijvoorbeeld) inblijven. Een vochtige tampon vormt – zoals ook al vermeld in punt 3 – een warm en zacht nest voor (schadelijke) bacteriën.

Gebruik tampons enkel tijdens de maandstonden

f123-h-tampons-handen-11-20.jpg
Halverwege de cyclus hebben veel vrouwen last van vaginale afscheiding. Maar het is absoluut geen goed idee om die af te stoppen met een tampon. Een tampon kan de natuurlijke zuurtegraad van de vagina verstoren en leiden tot infecties. Heb je last van te veel afscheiding dan raadpleeg je beter een arts. Een katoenen ‘kurk’ op de vagina is geen geschikte oplossing ...

Vervang de tampon na het plassen of na de stoelgang

De kans is groot dat het touwtje van de tampon wat nat is na het plassen en dat is niet echt een aangenaam gevoel. Vanuit dat perspectief kan je de hele inboedel dus maar beter vervangen ...
Via de stoelgang kan het touwtje dan weer bacteriën opvangen die de urinebuis zouden kunnen besmetten. De beweging van je darmstelsel tijdens de ontlasting kan er ook toe leiden dat de tampon wat verschoven wordt waardoor hij plots oncomfortabel aanvoelt.

Vergeet de tampon niet

Het gebeurt wel degelijk dat vrouwen vergeten om een tampon uit te trekken. Als je dat voor hebt, zal je het sowieso merken aan de vieze geur die na verloop ontstaat. In dat geval reinig je grondig je handen en breng je een vinger in je vagina om op zoek te gaan naar het touwtje of het stuk katoen. Als je er echt geen weg mee weet, moet je dat aan de arts overlaten. Laat de tampon in geen geval zitten.

Hou nooit twee tampons tegelijk in

123-tampons-menstr-06-16.jpg
In een 'opstopping' van twee tampons wordt het moeilijk om het touwtje van de eerste tampon terug te vinden. Of misschien vergeet je wel dat er twee exemplaren zijn ingebracht ...
Als je last hebt van heel veel bloedverlies schakel je beter over naar een groter formaat tampon met meer absorptievermogen (eventueel verzekerd met een extra maandverband) in plaats van twee kleinere in te brengen. En als geen enkele tampon voldoende groot is om de vloed te stoppen, dan is er misschien wel iets anders aan de hand en kan je maar beter een arts raadplegen.

Vervang de tampon na het zwemmen

Als je een duik neemt in het zwembad of in de zee, of als je gaat chillen in een jacuzzi, dan doet het koordje van je tampon dat ook. De chloor of het zoutwater dat aan het koordje blijft hangen, kan huidinfecties veroorzaken als je ze niet snel verwijdert.

Gebruik geen tampon waarvan de verpakking gescheurd is

123-h-tampons-verpakt-11-20.jpg
De verpakking dient om je tampon te beschermen tegen vuil en stof, tegen make-up-sporen die in je tas achterblijven, of tegen om het even welke andere materie die niet in je vagina thuishoort ... Gebruik zo’n ‘onbeschermde’ tampon pas in uiterste nood!

Laat de applicator niet rondslingeren en recycleer hem niet

Een gebruikte applicator is bedekt met bloed en ander lichaamsvocht. Wikkel hem in papier en gooi hem meteen in de vuilnisbak.
Wil je je ecologische voetdruk verminderen? Gebruik dan tampons zonder applicator; gebruik een applicator in geen geval opnieuw.
Tampons gaan lang mee, ze hebben geen vervaldatum. Zolang de verpakking intact is, mag je ze gebruiken. Bewaar ze wel in een droge ruimte of kast.

Gebruik geen geparfumeerde tampons

Sommige vrouwen zijn allergisch en reageren op de geurstoffen die werden gebruikt om tampons te parfumeren. Dat kan leiden tot jeuk of irritatie. Misschien heb jij daarvan geen last, maar je weet toch maar nooit ...

Bronnen
'V is for Vagina’ van A. Dweck M.D.
www.obtampons.be
Cosmopolitan

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: april 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram