Neusspray met ‘knuffelhormoon’ oxytocine tegen verlegenheid

Getty_oxytocine_hormoon_2024.jpg

nieuws

Oxytocine, ook bekend als het ‘knuffel- of liefdeshormoon’, is een hormoon dat voorkomt in alle zoogdieren. Onder invloed van deze stof verzwakt bij dieren de natuurlijke neiging om afstand te bewaren – ze komen makkelijker naar elkaar toe, gedrag dat we opvatten als ‘vertrouwen’. Het hormoon is betrokken bij sociale contacten en gevoelens van plezier. Het speelt ook een belangrijke rol bij moederbinding, vriendschap, romantiek en seksualiteit.


Het effect van oxytocine

  • Een neusspray op basis van het hormoon oxytocine kan verlegen of onzekere mensen zelfzekerder en contactvaardiger maken. Dat blijkt uit onderzoek in Canada. Tijdens het onderzoek werden honderd mannen en vrouwen tussen de 18 en 35 bestudeerd. De helft van de deelnemers kregen oxytocine via een neusspray toegediend, de andere helft kreeg een placebo. Na 90 minuten werd iedereen ondervraagd over hoe ze zich voelden. Deelnemers die het hormoon inhaleerden, bleken veel extraverter en zelfzekerder te zijn, socialer te worden en meer open te staan voor nieuwe ervaringen dan degene die het placebo kregen. 
  • In een ander onderzoek moesten vrijwilligers deelnemen aan een computerspel waarbij "investeerders" geld moesten toevertrouwen aan "beheerders". De investeerders die een neusspray met oxytocine inhaleerden investeerden gemiddeld zeventien procent meer dan de investeerders die alleen maar een placebo hadden gekregen. Volgens de onderzoekers hebben mensen die oxytocine snuiven, minder angst om bedrogen te worden en hebben meer vertrouwen in hun medemens.
  • Franse onderzoekers ontdekten dan weer dat een hormonale neusspray autistische proefpersonen emotioneel intelligenter maakt (PNAS, 15 feb 2010). Bij testen van lichte autisten maakte oxytocine de reacties een stuk normaler. Ze herkenden de sociale medespeler en durfden iemand vaker aan te kijken.
  • Oxytocine speelt ook een rol bij het opwekken van de bevalling en de melkgift. Oxytocine neusspray wordt soms ook gebruikt bij vrouwen die last hebben met geven van borstvoeding. Het hormoon zorgt er namelijk voor dat de spiertjes rond de melkklieren samentrekken waardoor de melk naar voren wordt gedrukt. Dit wordt de toeschietreflex genoemd.

Lees ook: Oxytocine helpt mensen met hechtingsproblemen binnen autisme


Laatst bijgewerkt: januari 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram