Maagzuurremmers zinloos bij zuigelingen

nieuws Het heeft geen zin om maagzuurremmers voor te schrijven aan zuigelingen die steeds eten opgeven. Of het werkt, is niet bewezen, terwijl niet-medicamenteuze alternatieven wel helpen. Dat zeggen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam in AMC Magazine van november 2011.

Het terugvloeien van de maaginhoud naar de slokdarm (reflux) is pijnlijk en kan veel klachten geven. Maagzuurremmers kunnen dan helpen. Bij zuigelingen hebben maagzuurremmers echter weinig zin, aldus de onderzoekers. In de eerste maanden krijgt een zuigeling heel vaak melk. Melk is een alkalische vloeistof, die het zuur van de maag neutraliseert. Grote delen van de dag heeft een zuigeling dus geen last van de omhoog komende maaginhoud.

Bij een recente studie werden zuigelingen met reflux volgens een vast protocol behandeld. Ze kregen op vaste tijden voeding, ouders mochten niet roken, en na het eten moesten ze goed letten op de houding van de baby. Dat beleid werd vergeleken met het toedienen van zuurremmers. Het maakte niks uit.
Bovendien gaat het vaak spontaan over. Van alle zuigelingen heeft negentig procent last van maaginhoud die terugvloeit naar de mond. Na een jaar is dat nog maar vijf procent.

Als kinderen veel huilen, onrustig zijn rond de voeding, een beetje overstrekken of ‘s nachts veel wakker worden, denkt men snel dat er een relatie is met de refluxziekte. Maar huilen is niet direct gerelateerd aan reflux. Artsen stellen vaak bij de combinatie van huilen en overgeven ten onrechte de diagnose gastro-oesofageale refluxziekte, waarbij deze medicijnen worden voorgeschreven.

Conservatieve maatregelen zijn in veel gevallen afdoende: ingedikte voeding, niet roken in huis en houdingsadvies. Als er wel klachten zijn, zoals niet goed groeien en bloed braken, dan moet je zeker een zuurremmer geven. Maar milde verschijnselen zijn geen goede indicatie.

Kunnen maagzuurremmers bij zuigelingen ook schadelijk zijn? Daarop is het antwoord minder duidelijk. De bijwerkingen zijn mild, maar dat wil niet zeggen dat de middelen ongevaarlijk zijn. Bovendien weten we dat alleen van studies bij volwassenen. Voor kinderen zijn er geen goede onderzoeken naar bijwerkingen op de lange termijn.

bron: www.amc.nl - Journal of Pediatrics, 2011 DOI: 10.1016/j.jpeds.2011.08.067

Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram