Minder zout eten verhoogt cholesterol

Laatst bijgewerkt: December 2011 | 1 reacties
zoutvat-170_400_12.jpg

nieuws Volgens onderzoekers van de Universiteit van Kopenhagen heeft beperking van de zoutinname mogelijk meer nadelen dan voordelen. Minder zout doet de bloeddruk weliswaar licht dalen – vooral dan bij mensen met een te hoge bloeddruk.

Maar het verhoogt anderzijds het cholesterol- en triglyceridengehalte in het bloed, en het zorgt ervoor dat de nieren meer renine en het hormoon aldosteron gaan produceren, stoffen die in verband staan met hoge bloeddruk. Hierdoor zou de kans op hartziekten eerder toenemen dan afnemen. Bij mensen met een normale bloeddruk heeft het verminderen van de zoutconsumptie mogelijk meer nadelen dan voordelen, zo besluiten de onderzoekers.

De wetenschappers analyseerden 160 eerdere onderzoeken onder ruim 40.000 mensen. De resultaten die werden gepubliceerd in het vakblad American Journal of Hypertension en the Cochrane Library journal, bevestigen wat eerder dit jaar ook al werd aangetoond door een groep onderzoekers van de KU Leuven.
Volgens critici worden de effecten van zout op de bloeddruk onderschat doordat het bij de onderzoeken vaak om korte perioden (hooguit een maand) ging en dat dit te kort is om lichaamsveranderingen op te merken. De gesignaleerde verhoging van het cholesterol ging daarenboven niet om het ‘slechte’ LDL-cholesterol.


verschenen op : 14/12/2011 , bijgewerkt op 12/12/2011

1 reacties

Minder zout eten verhoogt cholesterol

door Tiia, 30 December 2012 om 10:59

je hebt gelijk, klein refutkoenje: scherp!@Barbara, Rob natuurlijk is valorisatie van technologie belangrijk, en dat kan inderdaad voor een deel worden opgepakt door de industrie. Vaak is een technologie echter nog niet zodanig klaargestoomd' voor direct gebruik, en zit er nog een gat tussen gebruik van technologie in een onderzoeksomgeving, en commercieble toepassing. Bedrijven krijgen met het voorgestelde beleid weliswaar meer mogelijkheden krijgen om een technologie verder te ontwikkelen, maar zullen dat uiteindelijk toch alleen maar doen als er binnen afzienbare tijd winst uit te halen valt. Blijft staan dat die ontwikkelingen gevoed moeten worden door fundamenteel onderzoek.

bekijk alle 1 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub