Kaas niet slecht voor cholesterol

Laatst bijgewerkt: April 2012 | 2 reacties
labo-tubes-cholest-170_400_05.jpg

nieuws Volgens een Deense studie is kaas niet slecht voor het cholesterolgehalte in het bloed. Boter daarentegen wel.
50 proefpersonen moesten gedurende 6 weken dagelijks een hoeveelheid kaas of boter eten, die gelijk stond aan 13 procent van hun dagelijkse energieconsumptie van vet. Elke persoon at zes weken kaas, keerde daarna twee weken terug naar zijn gewone dieet en eindigde met zes weken boter.

Na afloop van het experiment bleek dat na de zes weken kaas het ‘slechte’ LDL-cholesterol niet gestegen was maar op het niveau bleef als bij hun gewone dieet, zelfs al aten ze duidelijk meer vet. Zes weken extra boter leidde wel tot een stijging van het LDL-cholesterol met gemiddeld 7%.

Een mogelijke verklaring voor het gunstige effect van kaas is dat het relatief veel calcium bevat, waarvan bewezen is dat dit helpt bij het uitscheiden van vet door het spijsverteringskanaal. Andere verklaringen hebben het over het grote aantal eiwitten in kaas en het fermentatieproces, die allebei het verteringsproces beïnvloeden.
De studie werd wel gefinancierd door de Danish Dairy Board en het National Dairy Research Institute.

bron: American Journal of Clinical Nutrition
verschenen op : 19/12/2011 , bijgewerkt op 27/04/2012

2 reacties

Kaas niet slecht voor cholesterol

door Hugo, 24 February 2013 om 07:12

Oppassen met alle onderzoek gesponsord door belang hebbende bedrijven.Daaraan kan een reuk hangen. Slechte resultaten weg laten, goede beter in de verf zetten. Ze zorgen ervoor dat we op het verkeerde been gezet worden dat allemaal voor de winst

kaas en de deense zuivelbond

door l-a, 22 December 2011 om 12:15

Je kan met testen alles bewijzen. Zelfs dat roken gezond is (zulke artikels zijn al verschenen). Het feit dat de Deense zuivelbond het onderzoek liet uitvoeren doet mij zwaar twijfelen aan de echtheid en de test-zuiverheid van dit onderzoek. Ik heb net vier maanden achter de rug praktisch zonder kaas en eieren omdat mijn cholesterol te hoog was. Ik wacht op de resultaten.... Als mijn cholesterol niet merkelijk naar beneden is gegaan laat ik het weten. Ik gebruik ook geen boter, maar wel soja op brood.

bekijk alle 2 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub