Onrust over geneesmiddel motilium: risico’s beperkt

nieuws Volgens het weekblad Knack zou het geneesmiddel Motilium (domperidon) in ons land jaarlijks 400 doden veroorzaken, of ongeveer 3200 doden sinds 2000, door plotse hartstilstand. Dat beweert althans de Belgische farmacoloog Luc Hondeghem die het privélaboratorium Hondeghem Pharmaceutical Consulting n.v. runt. Dat bedrijf is momenteel verwikkeld in een proces met Janssen Pharmaceutica, de producent van Motilium.

Domperidon is een geneesmiddel dat vooral gebruikt wordt bij misselijkheid, maagklachten en braken. Het wordt ook gebruikt voor het stimuleren van de melkproductie bij borstvoeding, maar daarvoor is het middel in ons land niet goedgekeurd. Het is zonder voorschrift bij de apotheek verkrijgbaar. Het is te verkrijgen in tabletten, zetpillen en drank.

Hondeghem deed experimenten met domperidon op konijnenharten en stelde vast dat deze stof zware hartritmestoornissen kon uitlokken. In een artikel in Acta cardiologica (2011, p 421-5) schrijft Hondeghem dat het geneesmiddel gevaarlijk is en alleen zou mogen worden voorgeschreven aan mensen bij wie het bewezen is dat ze geen risico lopen.
In het artikel in Knack wordt ook verwezen naar onderzoek in onder meer Canada en Nederland waaruit blijkt dat (hoge dosissen) domperidon bij sommige mensen een bepaald type van hartritmestoornissen kan veroorzaken waardoor het risico op plotse hartdood tot vier keer hoger zou liggen.
Eén van de Nederlandse onderzoeksters zegt in Knack evenwel “dat de bijwerkingen zeldzaam (zijn), en afhankelijk van de gebruikte dosis (...) mits het goed gebruikt wordt, heeft het product zeker zijn waarde”.

In een reactie op het artikel in Knack zegt Janssen Pharmaceutica dat het middel slechts heel uitzonderlijk bijwerkingen geeft en dat de laatste tien jaar geen enkel geval van overlijden door het gebruik van Motilium is geregistreerd. Een stelling die door de officiële gezondheidsinstanties wordt gevolgd, zoals het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG). Het FAGG ziet dan ook geen redenen om het geneesmiddel van de markt te halen. Het zal wel de bijsluiter aanpassen en artsen en apothekers aanbevelen om de laagst werkzame dosis te gebruiken.

In een recent advies van het Wetenschappelijk Instituut van het KNMP, De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie, wordt gezegd dat domperidon in zeldzame gevallen kan leiden tot hartritmestoornissen. “Dit is vooral van belang voor mensen met een bepaalde hartritmestoornis, namelijk het aangeboren verlengde QT-interval. Gebruik dit middel NIET als u deze hartritmestoornis heeft. Overleg met uw arts. Bij combinatie van domperidon met een van de volgende middelen heeft u een verhoogd risico op hartritmestoornissen. U kunt last krijgen van plotselinge duizelingen of kortdurend buiten bewustzijn raken. Gebruik de volgende middelen NIET samen met domperidon, behalve als dit volgens uw arts onvermijdbaar is. Het gaat om amiodaron, arseentrioxide, chloorpromazine, chloroquine, claritromycine, disopyramide, droperidol, erytromycine, haloperidol, ibutilide, kinidine, methadon, moxifloxacine, pentamidine, pimozide en sotalol.”


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram