print 2 reacties |17.340x gelezen

Wilsverklaring inzake mijn gezondheidszorg en levenseinde

Een wilsverklaring is een schriftelijke verklaring van wat men (niet meer) wil aan zorg en behandeling, op het moment dat men niet meer in staat zou zijn om zijn wil te uiten.
Zolang men nog kan zeggen wat men wil, heeft men dat niet nodig. Artsen moeten immers steeds de toestemming vragen aan de patiënt voor elk onderzoek en elke behandeling.
Duid je geen vertegenwoordiger aan, dan bepaalt de wet welke familieleden of andere personen in dat geval voor jou optreden.

Op de website www.delaatstereis.be kan u meer uitleg vinden en kan u een dergelijke wilsverklaring (ook in andere talen) invullen of downloaden. Hieronder kan u ook de rechtstreekse downloadlinks vinden.

--> De papieren versie die je enkel kan openen en printen, om manueel in te vullen.

Papieren wilsverklaringen (.pdf) inzake mijn gezondheidszorg en mijn levenseinde

--> De op je computer invulbare versie kan je openen, (gedeeltelijk) op je computer invullen, eventueel opslaan (enkel met Acrobat Pro) en printen.

Invulbare wilsverklaringen (.pdf) inzake mijn gezondheidszorg en mijn levenseinde

Bewaar het origineel en bezorg een kopie (indien van toepassing) aan (eventueel) je vertegenwoordiger, kinderen, huisarts, behandelend geneesheer-specialist en andere betrokken partijen. Men hoeft de verklaring niet officieel te laten registreren bij het gemeentehuis voor de geldigheid van het document. Men kan trouwens enkel de euthanasieverklaring en weigering organen af te staan officieel  laten registreren. Officiële registratie (van de meer uitgebreide wilsverklaring inzake uww gezondheidszorg en levenseinde ) heeft geen echte meerwaarde.

• Wie kan vertegenwoordiger zijn?

Men kan vrij zijn vertegenwoordigers kiezen, maar het is belangrijk ervoor te zorgen dat er geen belangenverstrengeling ontstaat.
Er kan maar 1 vertegenwoordiger tegelijk zijn.

• Hoe kan je een vertegenwoordiger aanduiden als je niet meer kunt schrijven en ondertekenen?

In het document 'wilsverklaring' is een wettelijk correcte rubriek voorzien om iemand aan te duiden die voor jou je wil opschrijft. Dit moet wel vergezeld zijn van een medisch attest (door je huisarts op te stellen) dat de onmogelijkheid aangeeft om zelf te schrijven.

Meer info
www.delaatstereis.be

zie ook artikel : Wilsverklaring euthanasie (officiële registratie)

verschenen op : 08-10-2011   |  bijgewerkt op : 15-05-2012

 

Meer over:   ethiek     palliatieve zorg    

Vind je deze informatie nuttig? Deel deze dan nu:
print 2 reacties |17.340x gelezen

Reacties

euthanasie

door anoniem , 10 oktober 2013 om 20:33

Een persoon kan bij een notaris en/of bij testament vastleggen,wie erft. Zelfs al is hij 10 jaar later dement, deze wilsbeschikking inzake erfenis zal uitgevoer ...

lees verder »

Wilsverklaring inzake mijn gezondheidszorg en levenseinde

door Ria Develter , 25 maart 2013 om 20:58

Na ons gesprek met Steven wou ik je deze nuttige informatie eens doormailen. Denk er eens over na en als je wil kan ik de documenten eens voor je afprinten. ...

lees verder »

Reageer op dit artikel

email:
naam:
verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
onderwerp:
bericht: tekens over.
terug naar begin artikel »
pub

interessante websites

  • LEIF - LevensEinde InformatieForum
    LEIF is een open initiatief van mensen en verenigingen die streven naar een waardig levenseinde voor iedereen, waarbij respect voor de wil van de patiënt voorop staat.
  • De laatste reis
    Nu al nadenken, spreken en beslissen over de zorg die je wil, mocht je ernstig ziek worden: dat is vroegtijdige zorgplanning.
  • RWS - Recht op waardig sterven
    Website van de vzw Recht op Waardig Sterven. Opinie- en Actiegroep rond Gezondheidsproblematiek.
pub
pub