Vlaming slaapt te weinig

123-vr-moe-slapen-wekker-170_08.jpg

nieuws We slapen gemiddeld 2,5 uren minder dan in de jaren 60 van de vorige eeuw. Dat veranderde vooral de voorbije 10 jaar. Maar liefst 55% van de Vlamingen voelt zich niet uitgerust ’s morgens. Dat blijkt uit een recente online bevraging van 517 Vlamingen door De Maakbare Mens. 56% heeft last van vermoeidheid overdag en 30% zelfs van slaperigheid. Dat is niet mis. Vermoeidheid beïnvloedt onze fysieke en mentale gezondheid. Slaperigheid overdag tast ook onze veiligheid aan thuis, op het werk en op de weg. Uit een studie van BIVV bleek bijvoorbeeld dat 58% van de Belgen vermoeid achter het stuur kruipt. 10% van de ongevallen zou te wijten zijn aan vermoeidheid, op autosnelwegen loopt dit op tot 20 à 30%.

Meer slapen
Als we mensen vragen wat ze willen veranderen aan hun slaap dan zegt:
• 52% kwaliteitsvoller te willen slapen,
• 32% wil gewoon meer slapen,
• 22% wil vroeger gaan slapen.

Maar dat lukt moeilijk, er is zo veel te doen en we kunnen zo moeilijk ‘uitschakelen’. We nemen de wereld letterlijk mee tot in de slaapkamer, 23% gebruikt in bed voor het slapen gaan zijn laptop, tablet of smartphone.
Ondanks de vermoeidheid kunnen velen er alleen maar van dromen om als een blok in slaap te vallen:

• 31% heeft tot een uur nodig,
• 9% zelfs meer dan een uur.
• 47% heeft problemen met inslapen en doorslapen.
• 31% wordt ’s nachts veel wakker.

Vragen we wat de oorzaak is van deze slaapproblemen dan zijn piekeren en stress de absolute winnaars. 36% geeft aan wakker te liggen door stress over werkzaken, 42% kan de slaap niet vatten omdat men piekert over privézaken.

De wekker kan dan ook op weinig enthousiasme rekenen. We gebruiken massaal de snoozefunctie. Slechts 26% staat direct op als de wekker gaat, 75% snoozet. 25% zet de wekker zelfs bewust vroeger om te snoozen. Vooral vrouwen doen het met voorbedachten rade. Door te snoozen willen we nog even wat rust inbouwen, de pauzeknop indrukken voor we aan de taken van die dag beginnen. Slaapdeskundigen raden het niet aan; door te snoozen kan je echt geen slaap meer inhalen en je houdt er meestal geen bevredigend gevoel aan over omdat het feit dat je moet opstaan toch ergens door je hoofd spookt.

Wat we beter zouden doen is overdag eens wat meer snoozen. Dat wil zeggen overdag en in ons leven soms even op de rem gaan staan, wat rust en tijd voor onszelf inbouwen, ontsnappen aan de jachtigheid van alledag. Het zou onze slaap, onze gezondheid en welzijn ten goede komen. Maar die functie heeft onze smartphone niet.


Laatst bijgewerkt: juli 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram