37 procent van de chronische pijnlijders voelt zich geïsoleerd

nieuws Tijdens de week van de Pijn – van 17 tot 21 oktober – werd een nationale enquête over pijn gehouden (via internet en telefonisch). Daarin werd bij chronische patiënten o.a. gepeild naar de frequentie van hun pijnbeleving, de aard van aandoening, bij wie men terecht kan of te rade gaat, hoe lang men al pijn lijdt, etc. Het doel van de enquête was om kennis en inzicht te verzamelen, zodat behandelingen aangepast kunnen worden.

8% van de ondervraagden verklaart nooit over hun pijn praten; en 20% dat ze er niet over praten met hun arts. 32% praat er maar weinig over. Waarom chronische patiënten niet over hun pijn spreken varieert :
37% voelt zich geïsoleerd (wordt niet geloofd, vindt geen gehoor...)
31 % wil hun omgeving niet tot last zijn
13% zegt dat de pijn banaal is geworden
9% heeft angst voor de reactie van anderen
9% zwijgt omwille van persoonlijke trots

Uit de enquête blijkt voorts dat 70 % van de ondervraagden hun pijn als erg tot zeer erg omschrijft en 28% als middelmatig. Niet minder dan 75% van de ondervraagden verklaart hun pijn dagelijks te moeten ondergaan. Bovendien blijkt 55% dat van de ondervraagden al langer dan 5 jaar met hun pijn moeten leven. En maar liefst 38% verklaart al langer dan 10 jaar te lijden! Daarbij komt dat 21% in zijn situatie berust. Nochtans heeft chronische pijn grote gevolgen voor de patiënt en zijn omgeving. Zo verklaart 26% dat het een invloed heeft op de moraal, 24% op de hobby’s, 19% op het gevoelsleven, 16% op de relaties met anderen en 15% op het werk.

bron: Pain Advisory Board

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram